Як вибрати вижимний підшипник зчеплення

Як вибрати вижимний підшипник зчеплення

Вижимний підшипник зчеплення - це найважливіший і, в той же час, уразливий елемент автомобіля. При русі машини ця деталь знаходиться в нерухомому стані. Вижимний підшипник починає роботу лише при перемиканні передач. Його поломка гарантує неможливість подальшої експлуатації засобу пересування. Так що при найменших натяках на його некоректну роботу слід відразу звернутися на СТО або в спеціальний сервісний центр.

Види вижимних підшипників

Існують такі види вижимні підшипників зчеплення:

  1. Роликові або кулькові. Вони працюють за рахунок зв'язку між тягами, з цих вузлів зусилля передається на підшипник.
  2. Гідравлічні. У таких зусилля відбувається через гідросистеми. Перевага такої системи в тому, що педаль зчеплення не вимагає великого впливу сили, за рахунок більшої чутливості.

Автомобілю потрібно зчеплення, щоб двигун міг плавно від'єднуватися від трансмісії при перемиканні передач. Завдяки чому елементи трансмісії захищені від зайвих перевантажень. Зчеплення також здійснює гасіння коливань.

Причини виходу з ладу вижимного підшипника зчеплення

Найчастішою причиною поломки підшипника зчеплення стає неправильна експлуатація, що скорочує його термін служби. До цього можна віднести неправильні навантаження. Виникають вони при перемиканні передачі із зайвою утриманням педалі зчеплення. У цей момент підшипник йде назад зі свого місця положення. Залишаючись в цьому незвичному для нього положенні, він піддається величезному навантаженню, це може призвести до порушення його цілісності.

Але незважаючи на все це, характеристики міцності цієї деталі дуже високі. При правильному використанні ця запчастина прослужить довго і не завдасть своєму власникові особливих проблем. Найчастіше з труднощами стикаються початківці водії, які не знають про подібні особливості.

Основним сигналом того, що з підшипником є якісь проблеми, це характерний стукіт, при натисненні педалі зчеплення під час роботи мотора. Також ознакою проблем з підшипником може стати його пробуксовка і не повне виключення. Це проявляється під час роботи двигуна і натисканні педалі зчеплення, при цьому перемикання передач відбувається важко. Шум і тріск може виникати і при перемиканні передач, а не тільки під час натискання педалі зчеплення.

Заміна вижимного підшипника зчеплення

Процедура заміни підшипника досить швидка і не особливо складна. Важливо лише виконувати чіткі дії і в правильній послідовності. Заміна здійснюється в кілька етапів:

  • Для початку необхідно демонтувати коробку перемикання передач з автомобіля. Обов'язково вивести з зачеплення з муфтою кінці пружинного валу.
  • Прибрати пошкоджений підшипник зчеплення з втулки.
  • Розтиснути пружинний тримач і прибрати його з зафіксованого місця. Це дозволить зняти вижимний підшипник з муфти.

Перед заміною деталі на нову, в обов'язковому порядку варто переконатися в її працездатності. Нова запчастина повинна мати легке обертання, без люфтів і заїдань.

  • Переконавшись в якісній роботі нового підшипника, встановлюємо його на муфту. Виступаюча частина внутрішнього кільця муфти повинна дивитися в бік. У такому положенні ця виступаюча частина фіксується за допомогою утримувача.

Перед установкою вижимного підшипника на втулку, необхідно добре його змастити.

  • Пружинним віксатором фіксуємо вижимний підшипник з муфтою і встановлюємо коробку перемикання передач на своє місце.

Після всіх проведених робіт необхідно переконатися в правильній роботі вичавного підшипника. Для цього потрібно завести машину, натиснути зчеплення і прислухатися, чи немає сторонніх звуків і чи легко переключаються передачі. Якщо все працює як слід, можна сміливо вирушати в дорогу на автомобілі. Не забуваючи при цьому як правильно експлуатувати вижимний підшипник зчеплення.

Популярні бренди виробників вижимні підшипників зчеплення

З основних поширених і популярних виробників вижимні підшипників можна виділити:

  • VALEO
  • Luk
  • Sachs
  • FTE
  • INA
  • PILENGA
  • VBF
  • LPR

Як підібрати вижимний підшипник зчеплення на автомобіль

Оригінальні нові деталі для автомобіля часто мають досить високу вартість. І багато автолюбителів вважають за краще економити, купуючи аналоги, стоять вони дешевше і часто не багатьом гірша за оригінал. Але підбирати такі запчастини потрібно правильно. При підборі вичавного підшипника потрібно знати всі дані свого автомобіля. Марку, модель, рік випуску, в якому кузові автомобіль і модифікацію двигуна. Також при наявності VIN-коду автомобіля можна за каталогом визначити номер даної запчастини і купити її в спеціалізованих магазинах.

Є варіанти підшипників в зборі з муфтою. Слід також звернути увагу на матеріал з якого зроблений підшипник. Пластикові варіанти при довгій і активній їзді з часом видають шум і починають руйнуватися. Підшипники з металу набагато надійніше, але і ціна у них відповідно вище.

Як відрізнити оригінал від підробки

Нарватися на підробку при покупці елементів зчеплення можна досить часто навіть у великих і відомих магазинах. Так що краще купувати такі деталі безпосередньо у дилерів якщо є можливість. Але з розвитком технологій, з'явилася можливість купувати запчастини через інтернет в різних магазинах з електронними каталогами. На них зручно шукати і замовляти необхідні запчастини. Слід звертати увагу при покупці вичавного підшипника на такі нюанси як упаковка, маркування та фірмові знаки на виробі, якість запчастини. Всі ці моменти допоможуть вам у визначенні підробка перед вами, або ж оригінальна запчастина.

Інтернет магазин компанії Euromotors, надає своїм клієнтам величезний вибір контрактних б / у автозапчастин на безліч моделей автомобілі за доступною ціною. Всі наші товари привозяться з Європи, а саме з Італії. Всі запчастини розмитнені і легально ввезені на територію України. Кожна запчастина перед відправкою оглядається на предмет дефектів. Наші менеджери допоможуть вам підібрати деталь саме під ваш автомобіль. Здійснюємо доставку по всіх містах і областях України в найкоротші терміни. Даємо гарантію на весь асортимент товарів в перебігу чотирнадцяти днів. Склад видачі знаходиться в Києві. Здійснюємо доставку по місту на адресу клієнта.

Останні статті: