Як вибрати турбіну для автомобіля?

Як вибрати турбіну для автомобіля?

Коли постає питання про збільшення потужності автомобіля, в першу чергу розглядають варіант з турбокомпресором (турбіною). Це пристрій здатний в рази підвищити потужність автомобіля, не збільшуючи його масу. Ось тому турбіни користуються такою популярністю у автолюбителів.

Пристрій роботи турбіни

Головними складовими турбокомпресора є турбіна і відцентровий насос, які з'єднуються жорсткою віссю. Обидва вони обертаються з однаковою швидкістю і в одному напрямку. Енергія від вихлопних газів переходить в крутний момент і призводить в роботу агрегат-компресор. Відбувається це таким чином: відпрацьовані гази, передаються на крильчатку турбіни, вона в свою чергу переводить їх в крутний момент. Турбокомпресор витягує повітря, проводить його крізь повітряний фільтр, стискає і назад подає в циліндри мотора. Завдяки всьому цьому, двигун здатний розвивати більше потужності. Турбіна може встановлюватися на різні види силових агрегатів: дизельні, бензинові або на газу. У наш час вони досить часто встановлюються на легкові та вантажні автомобілі.

Розмір турбіни

Вважається, що основний розмір турбіни говорить про її можливості виробляти потужність на валу. Яка необхідна для приводу компресора при витраті повітря. Отже, більш великі турбіни дають більше потужності ніж турбіни меншого розміру. Найчастіше розмір визначають за діаметром вихідного отвору.

Для правильного підбору турбіни, найправильніше буде проконсультуватися у компанії або продавця, у яких збираєтеся її купувати. Зрозуміло, існує ймовірність помилитися в ту чи іншу сторону. Тому бажано обрати турбіну з невеликим запасом потужності.

Установка однієї або двох турбін в автомобіль

Є кілька помилкових причин, за якими люди встановлюють дві турбіни, хоча це не доцільно і достатньо буде однієї. Найчастіше причиною такої помилки стає думка що дві турбіни дадуть зниження інерційності. Поділ енергії вихлопу на дві частини, яка подається в обидві турбіни, зовсім не гарантує зменшення інерційності. Для установки двох турбін повинні бути суттєві підстави. Такий варіант актуальний для V-образних двигунів або горизонтальних опозитних моторів.

Важливість ККД турбіни

Ефективність компресора повинна бути приблизно на вершині потужності або ж максимальній швидкості мотора. Тоді компресор буде віддавати нижче теплове навантаження. За роботу турбіни також відповідає тиск в колекторі. Тиск показує, відповідає обрана турбіна двигуну чи ні. Тиск в колекторі не повинно перевищувати тиск наддуву більш ніж в 2.5 рази.

Турбіни з підшипником або маслоподшипником

У обох варіантів є свої переваги і недоліки. Підшипник має такі переваги:

Підшипник не потребує використання масла для роботи, в разі різкого падіння рівня масла робота турбіни не погіршиться.

Чи не потрібне відведення для охолодження турбіни.

Заміна підшипникових турбін простіше і дешевше.

Що ж стосується маслотурбіни, вона має вагому перевагу - під час сильного розкручування турбіни, можна не турбуватися про поломку підшипників.

Купівля нової оригінальної турбіни обійдеться в чималу суму. Саме цей фактор найчастіше штовхає автовласників віддавати переваги китайським та іншим аналогам. Але якість таких деталей здебільшого залишає бажати кращого, так як надійність і термін служби у них досить низький. Саме тому найкращим вибором стане придбання контрактної б/в турбіни. Але купувати подібний товар слід тільки у перевірених фірм або продавців, які дають гарантію, мають багато позитивних відгуків і довгий час на ринку.

Наш інтернет магазин компанії Euromotors надає своїм клієнтам величезний вибір контрактних б/в запчастин на безліч марок і моделей автомобілів. Весь товар поставляється з Європи, розмитнюється і легально ввозиться на територію України. Наші фахівці допоможуть вам з підбором турбіни конкретно під вашу машину. Кожен товар проходить ретельний огляд на наявність дефектів перед продажем. Маємо велику клієнтську базу і безліч позитивних відгуків. Знаходимося більше восьми років на ринку. Даємо гарантію на весь асортимент протягом чотирнадцяти днів. Здійснюємо доставку по всіх містах і областях України в найкоротші терміни. Склад видачі товару знаходиться в Києві.

Останні статті: