Як вибрати підшипник маточини

Як вибрати підшипник маточини

Від безпечного проходження небезпечного повороту на нерівній дорозі до виконання маневрів на довгій трасі автомобіль буде їхати саме туди, куди направить його водій. Але мало хто замислюється про те, як саме відбувається процес руху автомобіля прямо і повертання коліс наліво і направо. Можна дуже сильно здивуватися, дізнавшись про невелику деталь, яка є одним з основних компонентів всієї системи рульового управління авто. Ця деталь - колісна маточина.

Що з себе являє маточина і підшипник маточини?

Маточина - компонент підвіски автомобіля. Вона відповідає за кріплення колеса до автомобіля і має в своїй конструкції підшипник маточини, який також є важливим компонентом рульової системи і сприяє безпечному керуванню автомобілем під час руху.
Маточини розташовані на кожному колесі разом з провідними осями гальмівними елементами (диски або барабани). Колесо кріпиться до болтів маточини з боку гальмівного елементу. З боку провідної осі маточина кріпиться до поворотного кулака за допомогою болтів або запрессовки.

До кінця 1990-х років в автомобілях з переднім приводом встановлювалися маточини в зборі для всіх коліс, а в задньопривідних - по два підшипника і ущільнення на передніх колесах. З 1998 року виробники автомобілів внесли зміни в конструкцію ходової частини і маточини почали встановлюватися в зборі на всі автомобілі. Маточина і підшипник маточини - це окремі елементи, які разом працюють в парі. Колісну маточину при поломці необхідно міняти в зборі на відміну від підшипника маточини, який підлягає ремонту.

Види підшипників маточини

Підшипник маточини - один з найважливіших компонентів ходової частини автомобіля, який з'єднує колесо і вісь приводу. Маточинний підшипник впливає на безпеку руху і його важливість полягає в тому, щоб витримувати навантаження, які викликаються гравітацією, прискоренням, розривними і поворотними силами.
У колісних маточинах можуть використовуватися підшипники різних типів. Під час роботи підшипника відбувається тертя, яке зменшується за рахунок внутрішніх елементів конструкції підшипника маточини (кульки або ролики).
Підшипники маточини можуть бути такі:

  • конічні;
  • голчасті;
  • кулькові;
  • сферичні;
  • циліндричні.

Кожен тип підшипників названий на честь типу тіла кочення, яке використовується. Основними конструкціями підшипників маточини є кулькові і роликові.
Кульковий підшипник складається з двох кілець (внутрішнє і зовнішнє), між якими розташовані робочі елементи - кульки, які рівномірно закріплені на своїх місцях за допомогою сепаратора або фіксатора. Такий підшипник не можна розібрати або відрегулювати. Він піддається радіальним навантаженням і невеликим осьовим навантаженням. Кулькові підшипники - одні з найбільш часто використовуваних типів. Роликовий підшипник має таку ж конструкцію як і кульковий, але замість кульок робочими елементами є ролики, які мають форму циліндрів.
Конструкція деяких видів роликових підшипників дозволяє розбирати їх для обслуговування. Найпоширенішим підшипником ступиці роликового конструкції є конічний роликовий підшипник.
Основним матеріалом при виробництві більшої частини підшипників маточини є загартована сталь, завдяки чому підшипники витримують величезні навантаження під час експлуатації. Але є речі, яких бояться абсолютно всі підшипники - високі температури і вода. Високі температури під час роботи підшипника зустрічаються при недостатній кількості змащуючого компонента, а вода може зруйнувати підшипник, який недостатньо герметичний.
Безліч підшипників в наш час мають досить герметичнну конструкцію за рахунок якісних ущільнень. Вони захищають підшипники від сторонніх часток, бруду, вологи. Якщо ущільнення буде пошкоджено, то маточинний підшипник вийде з ладу практично відразу.

Ознаки несправності підшипника

В процесі експлуатації автомобіля задіяні всі його системи, які мають свої обов'язки. Більшість вузлів служить довго, але вони мають свій ресурс. Підшипник маточини не є винятком. Ознаками виходу з ладу підшипника маточини можуть бути різні. Є поломки які легко визначити, а є такі, дізнатися про які дуже складно. Але у всіх випадках необхідно діяти оперативно і вчасно постаратися усунути проблеми. Визначити час заміни підшипника маточини неможливо, так як на це впливає дуже багато речей, серед яких якість запчастини, стиль водіння водія, дорожні умови і ще багато чинників.

На що потрібно дивитися на перший погляд

Виття або шум коліс під час руху - це одні з головних ознак поломки підшипників маточини. Але діагностувати проблеми автомобіля тільки по звуку - це не зовсім правильне рішення. Шум, який надходить від колеса, не завжди може відбуватися через некоректну роботу підшипників маточини, тому необхідно звертати увагу на різні ознаки, які можуть бути такими:

  • клацання (вказує на поломку зовнішнього ШРУСа або сильним люфтом підшипника при неправильній установці і проявляється, в основному, під час проходження поворотів);
  • скрегіт (ознака того, що підшипник втратив цілісність при пошкодженні роликів і доріжок кочення);
  • стук (ознака сильного люфту ШРУСа);
  • дзижчання (відчувається під час невеликого повертання рульового колеса вліво/вправо);
  • люфт колеса (поганий затиск або механічний знос підшипника);
  • бічний зсув автомобіля в момент гальмування (пошкодження підшипника);
  • нерівномірний знос гуми (ознака ослаблення підшипників);
  • відмова від роботи системи ABS (знос підшипника може викликати сильний осьової люфт, через якого датчик ABS переходить в неробочий режим).

Щоб з'ясувати конкретну проблему, яка безпосередньо пов'язана з несправністю підшипника маточини, необхідно підняти автомобіль на підйомнику і використати необхідний інструмент для діагностики (в більшості випадків таким інструментом може бути велика викрутка).

Як вибрати підшипник маточини?

Ринок автомобільних запчастин в наш час переповнений пропозиціями, серед яких є багато варіантів: нові, б/в, оригінальні, аналоги. Покупець самостійно робить вибір запчастини, тому підбір повинен бути уважний. Якість такої запчастини, як маточинний підшипник, має бути максимально хорошою, оскільки робочі навантаження на підшипник є дуже великі.
Підібрати маточинний підшипник для заміни можна декількома способами.
Перший спосіб - це підбір за оригінальним номером. Всі деталі, з яких складається автомобіль, мають свій каталожний номер, за яким їх можна ідентифікувати. Підшипник маточини не є винятком. Для того, щоб знайти потрібний підшипник маточини, необхідно знати VIN-код авто, завдяки якому можна отримати інформацію про всі комплектуючі, або номер підшипника маточини, але для цього необхідно повністю зняти підшипник з автомобіля.
Другий спосіб, щоб підібрати на маточину підшипник, - за габаритами. Такий метод використовується тоді, коли немає можливості дізнатися оригінальний номер підшипника, який вимагає заміни. Для цього необхідно знати характеристики автомобіля (назва, рік, чи був рестайлінг, і інша подібна інформація). У більшості випадків достатньо однієї назви, але часом можуть бути винятки і доводиться застосовувати інші необхідні параметри.

Ще один спосіб в пошуку підшипника маточини полягає у визначенні конкретних характеристик підшипника. Потрібно визначити геометричні параметри, щоб дізнатися діаметр відповідного підшипника, ширину, вантажопідйомність. Також важливо враховувати встановлена чи ні система ABS.

Країна виробника

Це, напевно, самий цікавий фактор при виборі підшипника маточини. Чому він цікавий? Все дуже просто. Багато людей при виборі як підшипників, так і інших запчастин, завжди в першу чергу намагаються вибрати комплектуючі, які виготовляються в Європі або Америці. Але тільки варто згадати слово "китайська запчастина", то відразу на обличчі багатьох можна побачити багато невдоволення. Така думка залишилася з дуже давніх часів, коли якість товарів китайського виробництва викликала сумніви.
Зараз заводи багатьох серйозних виробників, які використовують останні інноваційні рішення у виробництві, розташовані по всьому світу, включаючи Китай. Статистика також допомагає зруйнувати давні міфи: виробник SKF з Китаю на 1 мільйон виготовлених запчастин має всього 1 бракований екземпляр, який навряд чи потрапить на ринок запчастин, так як буде відібрано під час проходження тестів на якість. Тому вибирати підшипник маточини по країні виробника не варто, а потрібно дивитися на самих виробників і їх рейтинги.

Список фірм

Всі покупці під час покупки підшипника маточини задають собі важливе питання: якої фірми вибрати підшипник маточини? На світовому ринку автомобільних запчастин є велика кількість компаній. Якість підшипників маточини у кожного виробника різний і, відповідно, рейтинги також відрізняються, так як вони безпосередньо залежать від якості і формуються за відгуками покупців.
Виробник NSK відомий у всьому світі. NSK став одним з перших виробників підшипників маточини і на даний момент виготовляє підшипники для різного застосування, яке включає як автомобільне виробництво, так і промислове. За довгі роки виробництва NSK змогли стати авторитетами на світовому ринку запчастин.
NTN - світовий виробник запчастин для авто, серед яких є ступичні підшипники, ШРУСи, спеціалізовані підшипники для автомобільної та промислової техніки, літаків, поїздів, а також для багатьох інших галузей. За час існування компанія розробила величезну кількість складних продуктів, використовуючи точні інженерні і комп'ютерні технології.
SKF - виробник підшипників різних конструкцій, включаючи підшипники маточини. Компанія була заснована на початку XX століття і в наш час продукцію SKF можна знайти майже скрізь, де мова йде про рух. Головні цілі компанії під час виробництва - ефективність і довга робота.
TIMKEN є міжнародним виробником, заводи якого знаходяться в багатьох країнах. Компанія розробляє не тільки підшипники, але і комплектуючі для різних галузей, серед яких автомобільна і авіакосмічна промисловість, електроенергетика, металургія та інші.
Вище були представлені лише одні з найпопулярніших виробників підшипників маточини, але загальна кількість всіх виробників досить велика для того, щоб детально розглянути кожного з них. Покупці самостійно вирішують, який підшипник маточини вибрати і який виробник їм в цьому допоможе, враховуючи загальний рейтинг і досвід інших покупців.

Як визначити підробку

Підробки продукції певного бренду - це прямий доказ високої якості оригінальних деталей того ж виробника, оскільки він не просто так має високий авторитет.
У деяких випадках визначити підробку дуже складно навіть для професіоналів і зробити це можливо тільки за допомогою діагностичного пристрою.
Звернути увагу необхідно на такі речі:

  • упаковка підшипника;
  • маркування;
  • зовнішній вигляд підшипника.

У більшості випадків ці речі допоможуть уникнути підробок і проблем, які вони можуть викликати.

Останні статті: