Що таке контрактний двигун?

Що таке контрактний двигун?

Що таке контрактний двигун: переваги покупки і нюанси вибору

Коли автомобільний двигун виходить з ладу без можливості відновлення за допомогою капітального ремонту, автовласники стикаються з необхідністю покупки нового (або іншого) агрегату. Вихід із ситуації - контрактний мотор, який за вартістю дешевше нового. Якщо ви ще не знаєте, що таке контрактний двигун автомобіля, пропонуємо розібратися в цьому питанні разом!

Агрегати знімають з авто з пробігом. Експлуатуються транспортні засоби тільки за межами України. Купують їх на аукціонних торгах, шляхом укладання контракту з власниками аукціонів. Цим пояснюється назва. По суті, контрактний двигун - це б/в комплект, що знятий з авто серійної заводської збірки, яким користувалися в Європі, Америці чи Азії. На український ринок в основному заходять двигуни, привезені з європейських країн.

Плюси контрактного двигуна

Головне достоїнство - це 100% оригінальність товару. До того ж стан мотора не поступається новому, адже за кордоном регламент користування транспортними засобами жорсткіше. Наприклад, без технічного паспорта їздити в межах міста неможливо, а для його отримання необхідно своєчасно проходити ТО.

Якщо в процесі технічного огляду майстри помічають проблемні або зношені деталі, власника зобов'язують замінити їх. Міняють запчастини тільки на нові, б/в комплектуючі встановлювати не дозволяється.

З віком міняти комплектуючі доводиться частіше, через що багато автовласників віддають перевагу покупці нового транспортного засобу, а старий віддають на утилізацію або на розборку напряму. Заводи по утилізації авто виставляють на аукціони справні авто та комплектуючі.  

Стан контрактних ДВС

Стан контрактних ДВС - ще одна важлива перевага. Пробігу по території України у авто, з яких знімаються запчастини, немає. За кордоном машини в середньому експлуатуються 5-6 років. У цей час вони отримують регулярне сервісне обслуговування, заправляються паливом високої якості і їздять по дорогах в хорошому або відмінному стані.

У деяких розвинених країнах дороги миють спеціальним складом, який не дозволяє з'являтися іржі на транспортних засобах. Такий підхід практикують в Японії, звідки часто приганяють контрактні запчастини в Україну.

Що стосується палива, то його склад і якість регламентується державними стандартами, на відміну від України. Двигуни довше залишаються в працездатному стані, адже паливо проходить 2-3 стадії очищення.

Доступна вартість контрактних моторів

Ми розібралися, що означає контрактний двигун - це завжди запчастина з пробігом. Цим пояснюється доступна ціна. Б/в ДВС, куплений на аукціоні за контрактом, обходиться дешевше нового оригінального, навіть з урахуванням доставки і розмитнення. При цьому на запчастину видається повний пакет документів. Після заміни двигуна у автовласників не виникає проблем з оформленням документів.

Мінуси контрактного двигуна

Ми не станемо говорити про те, що запчастина з пробігом абсолютно ідеальна. Іноді деталь знімають з несправних автомобілів або ж аварійних. У зв'язку з цим можна наштовхнутися на несправні товари. Неприємні ситуації трапляються рідко, але навіть за кордоном можна зустріти недобросовісних продавців. Тому важливо знати, де можна купити контрактний двигун.

Другий мінус - складність пошуку. Наприклад, знайти і замовити мотор на автомобіль, зібраний до 2000-го року не важко. Проблемним є ситуація з новими авто, адже моделі ще активно експлуатуються власниками.

Враховуйте також, що якщо замовляти ДВС безпосередньо з аукціону, буде потрібен час на доставку і оформленням документів (до 3-х тижнів). Тому простіше співпрацювати з магазинами, які заздалегідь закуповують б/в запчастини і вони зщавжди є в наявності та в асортименті.

На що звернути увагу при покупці?

Є ряд моментів, які обов'язково потрібно враховувати:

  • Наявність пакета документів. Мотор привозять з іншої країни, відповідно, він повинен оформлятися на митниці, а продавець надавати відповідні документи.
  • Відповідність характеристикам машини. Перевіряйте, чи збігається марка, модель, рік віробництва та модифікації.
  • Вартість і нюанси оплати. Контрактний двигун в хорошому робочому стані коштує не менше, ніж модель з української розборки. Якщо ціна дуже низька, замислитеся. Насторожити повинно і прохання продавця перевести значну передоплату. У цьому випадку попередньо запитуйте документи, а краще пропонуйте укласти договір про купівлю-продаж.
  • Видача гарантії. Заводської гарантії на б/в двигуни не існує. Проте, якщо продавець впевнений в працездатності агрегату, він видасть власну офіційну гарантію з мінімальним періодом дії в 14 днів.

 

Останні статті: