Ксенон проти галогенних фар: плюси і мінуси

Ксенон проти галогенних фар: плюси і мінуси

У нинішній час, освітлення в автомобілі грає одну з найважливіших ролей в плані безпеки водія. На даний момент є два основних види освітлення в авто - ксенон і галоген. Вони дуже сильно відрізняються між собою. Тому потрібно знати хоча б основні особливості, які відрізняють їх один від одного.

галогенові фари

Галогенові фари дуже дешеві у виробництві, вони легко замінюються, дають яскраве світло і здатні працювати до 3000 годин. Через таких особливостей вони встановлюються в 80% всіх автомобілів на даний момент.

Вони складаються з тонкої вольфрамової нитки розжарювання в галогенною середовищі. Всі елементи поміщені в скляній капсулі, яка стійка до високих температур. При подачі напруги нитка починає світитися і метал з неї випаровується.

Галоген дає можливість нитки загострюватися до температури плавлення вольфраму, а це близько 3400 градусів. В результаті всього цього виходить яскраве світло. Випарувався вольфрам змішується з галогеном, виходить галогенид вольфраму. При знаходженні частинок газу з ниткою розжарювання, шар вольфраму відновлюється через вплив високої температури.

Переваги галогенових фар

  • Низька вартість у порівнянні з іншими типами фар. Ці фари вважаються найдешевшими на ринку.

  • Відсутність потреби в додатковому обладнанні. Якщо порівнювати з ксеноном, то галогеновим фарам не потрібні блок розпалу, омивачі і автокорректор.

  • Різноманітність моделей. Галогенові лампи існують вже більше 50 років, і через це асортимент у них досить великий. Їх виробляють безліч фірм в багатьох країнах. Відповідно і вибір таких вар доволі різноманітний.

Недоліки галогенних фар

  • Темніших в порівнянні з більш сучасними видами освітлення - ксеноновими і світлодіодним. Галогенові лампи мають яскравість світлового потоку нижче, ніж у них. І в деяких ситуаціях недолік освітлення може згубно позначитися на безпеці руху.

  • Низький ККД. Ці прилади не здатні видавати максимальну високу яскравість, тому і менш ефективні.

  • Мінімальний термін служби. З огляду на те, що галогенові фари встановлюються з заводу, при використанні приладів високої якості. Вони все одно не можуть забезпечити тривалий термін служби. В середньому такі фари пропрацюють кілька років, це в два рази менше, ніж ксенонові і світлодіодні.

ксенонові фари

Такий тип фар називають іноді газорозрядними лампами високого тиску (HID). Ксенонові фари встановлюються найчастіше в автомобілі преміум класу. Ксенонова лампа являє собою колбу з прозорого кварцу з вольфрамовими електродами. Яка заповнена газовою сумішшю. Процес роботи ксенону можна розділити на три етапи:

Займання. При впливі імпульсу високої напруги всередині лампи з'являється іскра. Ксенон іонізується і утворюється дуга між вольфрамовими електродами.

Початковий нагрів. Дуга знаходиться під високою напругою і температура в лампі стрімко зростає, а опір між електродами падає. В цей час баластовий резистор зауважує падіння опору і переходить на постійну роботу.

Постійна робота. Дуга знаходить постійну форму і світло, який проводиться доходить до номінальних значень. Після цього резистор подає стабільну напругу, щоб виключити мерехтіння дуги.

Переваги ксенонових фар

  • Довговічність служби. У кілька разів перевищує галогенові аналоги.

  • Ні нагріву скла фари. Це дуже важливо для протитуманних фар, так як зводить нанівець ймовірність розтріскування скла через перепад температури.

  • Мала ступінь забруднення фари. Завдяки відсутності нагріву скла.

Недоліки ксенонових фар

  • Чимала вартість комплектів.

  • При перегорання однієї з ламп, часто доводиться міняти обидві.

  • Чим частіше відбувається перемикання з ближнього світла на дальній, тим більше скорочується термін роботи блоків і ламп.

Підведення підсумків

Якщо розглядати абсолютну ефективність, то ксенонові фари на сьогоднішній день кращий вибір. Вони будуть давати саме яскраве освітлення. Але при врахуванні інших факторів, таких як вартість, конструкція фар і додаткового обладнання. То й у галогенових агрегатів з'являються досить вагомі плюси. Один вид фар доступніший, інший же більш перспективний. Тому кожен користувач повинен вибирати для себе той тип освітлення, який йому більше підходить. Виходячи зі своїх переваг і фінансових можливостей.

Компанія Euromotor надає своїм клієнтам широкий вибір контрактних б / у автозапчастин за вигідною ціною. У нас ви зможете придбати галогенні і ксенонові фари на безліч марок і моделей автомобілів. Весь товар поставляється з Італії і офіційно ввозиться на територію України. Наші менеджери допоможуть вам з підбором запчастини конкретно під ваш автомобіль. Доставляємо товар в найкоротші терміни по всій Україні. Даємо гарантію на весь асортимент протягом чотирнадцяти днів. Склад видачі знаходиться в Києві.

Останні статті: