Як вибрати ремкомплект гальмівного супорта

Як вибрати ремкомплект гальмівного супорта

Гальмівний супорт є частиною дискової гальмівної системи. У ньому розміщуються гальмівні колодки і поршні. Завдання гальмівного супорта - уповільнити колеса автомобіля, створюючи тертя з гальмівним диском. Гальмівний супорт встановлюється як затиск на гальмівний диск, щоб колесо не оберталося, коли ви натискаєте на гальмо. Усередині кожного супорта знаходиться пара гальмівних колодок. При натисканні на педаль гальма, гальмівна рідина створює тиск на поршні в гальмівному супорті, які притискають колодки до гальмівного диску і автомобіль сповільнюється. В процесі експлуатації відбувається поступове зношення механізму гальмівного супорта, що тягне за собою ослаблення і руйнування внутрішніх ущільнень гальмівного супорта. Коли автомобіль вікористовується не часто, гальмівні супорти можуть покритися іржею, брудом, при цьому є ймовірність витоку робочої рідини гальмівної системи.
Обслуговування гальмівної системи відбувається за регламентом. Але також необхідно відразу звернути увагу, коли виникають проблеми в гальмівній системі при виникненні таких ознак:

  • скрип гальм;
  • з'являється помилка гальмівної системи або помилка ABS;
  • зміщення автомобіля в сторону під час гальмування;
  • некоректна робота педалі гальма;
  • витікання гальмівної рідини.

У таких ситуаціях потрібно діяти швидко і вчасно встановити ремкомплект гальмівного супорта.
Більшість гальмівних супортів мають гідравлічну робочу систему, яка складається з однієї або двох рухомих частин, які можуть перестати рухатися і тим самим привести гальмівну систему в аварійний стан. Для відновлення працездатності гальмівної системи єдиним рішенням буде використання ремкомплекта гальмівного супорта для того, щоб поставити автомобіль на впевнений хід.

Підбір ремкомплекта гальмівного супорта

У ремкомплект гальмівного супорта входить кілька гумових ущільнювачів, які потрібні для того, щоб обслужити або відремонтувати гальмівний супорт. Ремкомплект переднього гальмівного супорта являє собою стандартний набір компонентів, який включає в себе гумову кришку для захисту гальмівного поршня від пилу, внутрішній ущільнювач, сильфон, кришку ніпеля для спуску гальмівної рідини.

Ремкомплект заднього гальмівного супорта зазвичай включає гумові кільця, направляючі, гвинти для регулювання, змазує рідина.

Ремонтний комплект можна купити як окремо для передніх або задніх задніх гальмівних супортів, так і повний ремкомплект в зборі з усіма комплектуючими.

Ремкомплект гальмівного суппорта можна підібрати декількома способами:

  • підбір за характеристиками автомобіля (назва, року, відомості про ДВЗ, комплектація - ці параметри використовуються при пошуку ремкомплекта гальмівного супорта в загальних каталогах автозапчастин);
  • номер деталі (таким способом можна знайти ремкомплект, попередньо знаючи номер старого ремкомплекта, який потребує заміни);
  • VIN-код автомобіля (поширений варіант для підбору і найнадійніший, так як при його розкладанні можна дізнатися інформацію багатьох комплектуючих елементів автомобіля, які мають оригінальні номери).

Огляд брендів

При виборі ремкомплекта на гальмівний супорт якість відіграє велику роль, оскільки від цього буде залежати надійність гальмової системи в майбутній експлуатації. Для цього потрібно бути знайомим з відомими брендами, ремкомплекти яких необхідно буде вибирати, спираючись на рейтинги, які формувалися роками.
Серед найпопулярніших компаній, які виробляють ремкомплекти для гальмівних супортів, є такі:

  • Dello - компанія, яка знаходиться в Німеччині і займається виробництвом гальмівних супортів, а також комплектуючими для них;
  • Carlson - американський виробник гальмівних супортів і ремкомплектів до них;
  • ATE - друга німецька компанія в нашому списку, яка досягла великих висот на ринку автозапчастин завдяки високій якості ремкомплектів гальмівних супортів;
  • Lucas - британський виробник запчастин-аналогів (в тому числі і ремкомплектів гальмівних супортів) високої якості;
  • Frenkit - компанія з Іспанії, яка пов'язана з багатьма всесвітньо відомими виробниками легкових автомобілів. Ремонтні комплекти гальмівних супортів від Frenkit можливо купити по всьому світу, так як компанія має своїх представників у багатьох країнах.

Поради покупцеві

Кожного власника автомобіля чекає той момент, коли потрібно зробити профілактику гальмівної системи і встановити ремкомплект на гальмівний супорт. Для того, щоб виконати таку роботу, є два варіанти: можна все зробити самому або звернутися на СТО. Сама по собі заміна ремкомплекта - процес, який не повинен бути занадто складним. Щоб самостійно замінити ремкомплект гальмівного супорта, потрібно мати хоча б невеликий досвід в обслуговуванні автомобіля, так як для виконання такої роботи необхідно заздалегідь подумати про всі дії при вилученні старих комплектуючих та встановлення нових.

Гальмівні супорти знаходяться в місцях, які сильно страждають від бруду, яка потрапляє туди внаслідок різних умов дорожнього руху. Це сприяє тому, що супорт може піддаватися корозії і це впливає не тільки на роботу гальмівної системи, а й на процес ремонту, а саме - ускладнює розборку гальмівного супорта для його ремонту. Для проведення роботи по ремонту гальмівного супорта необхідно виконати такі дії:

  • підняти автомобіль домкратом або на підйомнику;
  • встановити додаткову опору під автомобіль (якщо використовується домкрат);
  • зняти гальмівний супорт;
  • повернути гальмівний поршень у вихідне положення (при необхідності замінити його на новий);
  • зняти старі витратні елементи гальмівного супорта;
  • встановити новий ремкомплект на гальмівний супорт (ущільнювачі, кільця, гвинти);
  • встановити супорт на своє місце;
  • прокачати гальмівну систему.

Але якщо немає необхідних навичок або просто неможливо самостійно замінити ремкомплект, можна звернутися на СТО. Дуже важливо знайти надійних майстрів, які зможуть якісно виконати заміну ремкомплекта гальмівного супорта без проблем, оскільки на багатьох СТО в нашій країні працюють майстри, які можуть не володіти професійними навичками для того, щоб виконати таку роботу. Багато майстрів пропонують своїм клієнтам гарантію після виконання роботи на певний термін, за який можуть з'явитися проблеми (але, на щастя, це буває дуже рідко). Якщо ж така ситуація виникне, то власник автомобіля відразу повинен звернутися до майстра в найкоротші терміни, маючи при собі чек про виконану роботу, який майстер видав після закінчення роботи по заміні ремкомплекта гальмівного супорта. Також важливо зберігати чек про покупку ремкомплекта гальмівного супорта, так як запчастини можуть бути неякісними. Це в подальшому не буде залежати від якості виконання роботи майстром і тоді потрібно вже звернутися в магазин, де було придбано виріб ремкомплекта супорта гальмівного. В такому випадку буде виконано заміну комплекту на новий або повернення грошової суми, яку власник авто заплатив при купівлі. Тому ніколи не забувайте про гарантії і завжди зберігайте чеки для того, щоб перестрахувати себе на випадок виникнення можливих проблем.

Ціна питання

Важливе питання, про яке думають всі покупці - ціна повної вартості починаючи від покупки запчастин до завершення ремонтних робіт. Причин для ремонту гальмівного супорта може бути багато:

  • планове технічне обслуговування;
  • знос витратних елементів (гумки, кільця, гвинти);
  • поломка робочих компонентів гальмівної системи;
  • заклинювання гальмівних поршнів;
  • ДТП.

У перших двох випадках все можливо вирішити за допомогою ремкомплекта, так як серйозні проблеми в таких випадках не повинні виникнути. А ось у всіх інших випадках навряд чи вийде вирішити проблему за допомогою нового ремкомплекта, оскільки виникає питання про покупку додаткових запчастин, які необхідні для відновлення надійної роботи гальмівної системи. Для початку необхідно провести повну діагностику, яка дозволить визначити компоненти, що вимагають заміни. Далі слідує підбір запчастин і підрахунок їх вартості. І тут перед покупцем стає вибір: купити окремо нові запчастини і додаткові комплектуючі або оригінальні б/в в зборі. Ринок дозволяє придбати різні види нових запчастин різної якості починаючи від дорогих оригінальних і закінчуючи дешевими аналогами. Новий оригінальний комплект гальмівного супорта може потягнути за собою великі фінансові витрати. Аналоги набагато дешевше оригінальних запчастин, але не можна отримати відповідь на найважливіше питання - як довго вони прослужать? Тому, багато власників авто розглядають варіант покупки оригінальних б/в гальмівних супортів в зборі, вартість яких значно менша за нові, і практично не відрізняється від цін на аналоги. Але також важливо те, що якість оригінальних б/в супортів в зборі набагато вище якості аналогів і їх ресурс не змусить сумніватися при виборі деталей, оскільки передпродажна перевірка контрактних запчастин завжди допомагає визначити реальний стан.

Останні статті: