Як самостійно замінити фари в авто

Як самостійно замінити фари в авто

Поломка оптики автомобіля досить часта проблема. Найчастіше це відбувається через ДТП, за несприятливих погодних умов або інших зовнішніх факторів. Тому ремонт оптики стає дуже затребуваним.

Багато автовиробників стверджують, що фари їх виробництва можуть пропрацювати більше 40 тисяч годин, і на практиці часто так і виходить. Але досить часто власники автомобілів віддають перевагу не оригінальним аналогам, або китайським підробкам, які не можуть похвалитися такою довгостроковою роботою. Через них доводиться частіше звертатися до сервісних центрів, і вони можуть підвести в неслушний момент.

Види поломок фар

Існує кілька видів несправності і пошкоджень оптики автомобіля:

  • Помутніння, проявляється завдяки зовнішнім чинникам. Такими як пісок, гравій, пил і дрібні камені. Виникає і в результаті запотівання фари і накопичення нальоту на лінзах.
  • Механічні пошкодження корпусу фари, тріщини, сколи або ж при аварії. З'являється не тільки в результаті ДТП, а й при їзді на неякісному дорожньому покритті, де багато дрібних каменів і гравію.
  • Запотівання утворюється при порушенні герметичності корпусу фари.
  • Несправність коректора або інших складових. Коректор - відповідає за коректне розташування фар по відношенню до дороги. Є витратним матеріалом, термін служби не перевищує п'яти років.
  • Перегорілі діоди. Причина цього - заводський брак або ж діоди від неякісного виробника.
  • Поломка денних ходових вогнів. Виникає як при механічних пошкодженнях, так і при збоях або несправності електроніки.
  • Зламані кріплення. На це впливає безліч факторів, таких як механічний фактор, неякісні матеріали, тряска і постійні вібрації.
  • Проблеми в роботі електрики. Виявляється при наявності іржі або забруднення.

За будь-якої несправності, спершу необхідно провести ретельну діагностику на виявлення всіх дефектів і несправностей. Тільки після цього вже приступати до їх усунення і вибору способу для їх вирішення. Робити це найкраще на СТО або спеціальному сервісі, де є необхідне обладнання та кваліфіковані фахівці.

Підбір фари для автомобіля

При виборі фари є певні обмеження, такі як марка, модель кузова і рік випуску автомобіля. Найпростіше демонтувати несправну фару або лампочку і звернутися за порадою до працівників СТО або консультантам в магазині. Там вам підкажуть яку саме лампочку або фару вам потрібно підібрати. Якщо ж безпосередньо відправитися на СТО або в магазин немає можливості, можна здійснити пошук через інтернет. Для цього необхідно знати оригінальний номер вашої запчастини. Він являє собою набір символів з цифр і букв. Він найчастіше розташований на корпусі або ж дізнатися його можна по VIN коду автомобіля. Також важливо розрізняти літерні позначення:

-B - протитуманні фари

-S - лампа-фара

-H - комплектується тільки галогенними лампами

-PL - пластиковий розсіювач

Відмінності оригіналу від підробки

На просторах інтернету можна наштовхнутися на автомобільну оптику, що зовні практично нічим не відрізняється від оригіналу, за вельми низькою ціною. Такі пропозиції часто оманливі і замість оригіналу продається китайська або корейська підробка. Такі фари значно дешевше, але і проблем у них набагато більше. До них можна віднести спотворений світловий потік, швидке помутніння фар, дуже швидкий вихід з ладу.

Заміна фари

Дорожнє освітлення в автомобілі грає важливу роль. Їзда в нічний і темний час доби пов'язана з деякими небезпеками. Потрібно вміти вчасно зреагувати на раптову появу пішохода на дорозі або іншої несподіванки. Якщо з роботою фар відбуваються проблеми або вони зовсім перестають працювати, тоді їх потрібно міняти. Заміна потрібна в наступних випадках:

  • знос відбивачів
  • помутніння скла і тріщини
  • пошкодження фари при аварії

У будь-якому з цих випадків потрібна заміна фари або її елементів.

Перш ніж знімати фари з машини, слід від'єднати від неї всі дроти і роз'єми. Тільки після цього можна починати демонтаж самої фари. Ця процедура відрізняється в залежності від марки автомобіля і розташуванні світлових блоків. Найчастіше доводиться знімати заодно бампера, підкрилки і радіатор. Зазвичай фари прикріплені на засувки, в таких випадках зняти її не складає особливих труднощів. Але не рідкісні випадки, коли вона тримається на саморізах або герметику. Тоді слід обережно прогріти герметик, а якщо вона тримається на саморізах, в зимову пору року поза гаража знімати її слід особливо обережно. Щоб не пошкодити скло.

Замінивши фари, їм необхідне регулювання. Вона відрізняється в залежності від конструкції машини, з зовнішньої сторони або внутрішньої. Якщо регулювання зовні, не варто забувати про розташування болтів, це можна зробити за допомогою викрутки. У випадку з внутрішньою стороною, болти розташовані по праву і ліву сторону від фари. Регулювання оптики в обов'язковому порядку повинна проводитися на спеціалізованому стенді. Якщо провести її без стенду, то вона буде тимчасовою. При роботі з автомобільною оптикою потрібно бути дуже уважним і обережним. Адже під час ремонту або заміни фари можна легко замкнути електропроводку. Після цього перестане працювати все електрообладнання. При заміні фар на більш потужні, ніж може дозволити ваше авто, може статися спалах. Не варто забувати, що будь-які самостійні зміни в конструкції позбавлять вас гарантії на автомобіль.

У компанії Euromotors ми пропонуємо нашим клієнтам широкий асортимент оригінальних контрактних б/в автозапчастин на безліч моделей авто за доступною ціною. Всі запчастини поставляються з Європи, а саме - з Італії. Товар офіційно розмитнений і легально ввезений в Україну. Перед продажем і відправкою кожна деталь оглядається на наявність дефектів. Наші менеджери допоможуть вам з підбором фар і інших запчастин конкретно під ваш автомобіль. На усі товари дається гарантія протягом чотирнадцяти днів. Здійснюємо доставку в найкоротші терміни за всіма містами областям України. Склад видачі знаходиться в місті Київ.

Останні статті: